Yüksek Frekans ve ultra yüksek frekans indüksiyon Kaynak Makinalarımız ile
ÇELİK-ÇELİK,
ÇELİK-PASLANMAZ ÇELİK,
PASLANMAZ ÇELİK-BAKIR,
ÇELİK-PİRİNÇ,
ALUMİNYUM-ALUMİNYUM,
BAKIR-BAKIR,
PİRİNÇ-PİRİNÇ,
PASLANMAZ ÇELİK-PİRİNÇ,
BAKIR-TUNGSTEN KARBÜR,
ÇELİK-TUNGSTEN KARBÜR,
gibi aynı veya iki farklı metalin birbirine kaynak (brazing) işlemlerini uygun brazing malzemesi ve pasta ile kolay- hızlı-kaliteli-temiz ve ekonomik bir şekilde yapabilirsiniz.
Kaynak işleminde zorluk çektiğiniz, istediğiniz kaliteyi sağlayamadığınız, uzun süre alan iş parçalarınızı test merkezimizi arayarak gönderiniz ve sonucu görünüz..
Tel:0542 204 30 04
İNDÜKSİYON ISITMA HAKKINDA
İndüksiyon ısıtma sistemleri, kuvvetli bir elektro-manyetik alan içerisine konulan metal malzemenin üzerinde oluşan elektrik akımının, malzemenin iç direnci nedeniyle, ısı açığa çıkarması prensibine göre çalışır. İndüksiyon ısıtma teknolojisi; kaynak, ergitme, tavlama, sertleştirme ve lehimleme gibi çok çeşitli uygulamalarda kullanılır.
İNDÜKSİYONLA KAYNAK İŞLEMİ HAKKINDA (İNDÜKSİYONLA BRAZING)
İndüksiyonla kaynak; eriyen, akan ve iki metalin erime sıcaklığından düşük bir sıcaklıkta metallerin yüzeylerine yayılan dolgu malzemesi ile iki metali birleştirme işlemidir. İndüksiyonla kaynak işlemi sırasında metal yüzeyinin ve dolgu maddesinin oksidasyona karşı korunması, koruyucu gaz veya kaynak dekapanı kullanılarak gerçekleştirilir. İndüksiyon kaynak makinalarımız otomotiv yan sanayi, beyaz eşya ve elektro mekanik sektörlerindeki firmalar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
İNDÜKSİYON KAYNAK MAKİNASI
İndüksiyon kaynak donanımı güç ve frekans ile derecelendirilmiş indüksiyon jeneratörü, kaynatılacak iş parçasına uygun su soğutmalı indüksiyon bobini ve sistemin uzun ömürlü ve verimli çalışmasını sağlayan kapalı devre su soğutma makinasından(chiller) oluşur. Ayrıca, kaynak işlemine bağlı olarak, parçaları tutacak fikstür, döner tabla, otomasyon sistemi ve gerektiği takdirde oksidasyonu önlemek için koruyucu gaz ortamı indüksiyon kaynağı işleminde kullanılabilecek bazı opsiyonel etmenlerdir. İndüksiyon kaynak işleminde müşterinin ihtiyacına göre otomasyon kolayca uygulanabilir. Kapasitenizi arttırmak ve birim maliyetlerinizi azaltmak için kaynak işlemlerinizi indüksiyon ısıtma ile yapmayı değerlendirebilirsiniz.
İNDÜKSİYONLA KAYNAK PARAMETRELERİ
Bobin Dizaynı: İndüksiyon ısıtma bobininin dizaynı, ısıtmanın verimli yapılabilmesi ve ısının kaynak yüzeylerine homojen yayılmasını sağlamak için önemlidir. İndüksiyon ısıtma bobini elektrolitik bakır borudan yapılır ve içerisinden soğutma amaçlı saf su dolaşır. İndüksiyon bobinleri müşterilerin iş parçasının istenilen bölgesinin en verimli şekilde ısıtılması için tarafımızdan dizayn edilir. İndüksiyon bobini tek sarımlı basit tasarımlar olabildiği gibi, güç, frekans ve iş parçasına göre kompleks parçalar da olabilir. İndüksiyon kaynağı yapılacak yüzeylere en yakın olacak şekilde dizayn edilen indüksiyon ısıtma bobini verimli enerji transferi ile hızlı ısıtma sağlar.
Frekans ve Güç: Frekans, kaynak yüzeylerinin geometrisi ve malzemenin özelliklerine göre belirlenir. Düşük frekanslarda ısının derine işlemesi daha yüksek seviyededir. Kaynak yüzeyleri çok kalın ise malzemenin iletkenliği de indüksiyon ısıtma ile istenilen kaynak sıcaklığına ulaşılabilecek sürede önemli bir etmendir. Güç şeçimi ise malzemenin boyutlarına ve malzemenin özelliklerine göre belirlenir.
Süre: Kaynak yapılmak istenen metal yüzeylerin çok hızlı sürede kor kırmızısı olması indüksiyon ısıtmanın en ilgi çeken özelliklerindendir. 10 saniyelik işlem süreleri indüksiyon ısıtmada normaldir. Büyük parçalar, elektrik direnci ve manyetikliği düşük parçaların ısıtılması daha uzun sürer.
Kaynak Dekapanı: Kaynak dekapanı oksidasyonu önlemesi ve kaynak alaşımının akışkanlığını arttırması açısından önemlidir.
Atmosfer: Kaynak dekapanına bir alternatif koruyucu gaz altında atmosfer kontrollü kaynaktır. Koruyucu gaz seçimi, kaynak yüzeylerine ve kaynak alaşımı malzemesine göre yapılır.
Sıcaklık kontrolü: Yüksek sıcaklık kızılötesi lazer termometre indüksiyon kaynağında sıcaklık kontrolünde en sık kullanılan yöntemdir. İndüksiyon makinasına bağlantısı yapılan kızılötesi lazer termometre anlık kontrol sağlar.
Fikstür yapımı: İndüksiyon bobininin 50 mm yakınında yer alan her manyetik malzeme elektromanyetik alandan etkileneceği için; iş parçasının ısınmasının verimini korumak amacıyla fikstürler manyetik olmayan malzemeden yapılmalıdır.
Otomasyon: Döner tabla, PLC kontrol, iş parçası yerleştirme ve boşaltma gibi sistemler indüksiyon kaynak makinasına kolaylıkla entegre edilebilir.
NEDEN İNDÜKSİYON KAYNAĞI TERCİH EDİLMELİDİR?
İNDÜKSİYONLA KAYNAK İŞLEMİNİN AVANTAJLARI
İndüksiyonla kaynak işlemi, birleştirilen ana metalleri eritmez, ancak güçlü sağlam kaynak alanları üretebilir. İndüksiyon kaynağı, diğer birleştirme tekniklerine göre belirgin avantajlar sunar:
- Benzer ve farklı metallerin kaynak yapılabilmesi.
- Hızlı kaynak işlemi.
- Düşük maliyet. Enerji tasarruflu.
- İndüksiyon ısıtma manyetik alanının bölgesel olmasıyla, sadece istenilen bölgenin ısıtılması.
- Alev ile kaynaktan çok daha güvenli.
- İşlemin standardize edilebilmesi ve tekrarlanabilmesi.
- İndüksiyon ısıtma bobini iş parçalarına göre değiştirilebildiği için esnek çözüm.
- Diğer işlemlere göre daha düşük sıcaklıklarda kaynak yapıldığından dolayı daha az parça bozulması ve daha az eklem stresiyle sonuçlanması.
- Bitmiş ürünün boyutsal bütünlüğünün kontrolü kolaydır.
- Temassız ısıtma.
- Isıtma derinliğini kontrol etmek mümkündür. Derinlik kontrolü aynı zamanda hassas parçalarda yapılan işlemler için de avantajlıdır.
İndüksiyon ısıtma diğer lehimleme ve brazing yöntemlerinin bazı sorunlarını ele alır. Daha kaliteli parçalar için yalın bir üretim süreci uygularken nitelikli bir operatör gereksinimini ortadan kaldırır, enerji maliyetlerini düşürür ve ekipman ihtiyacını azaltır.
İNDÜKSİYONLA KAYNAK BİLGİLERİ:
- Çelik indüksiyon ile son derece kolay ısınır, fakat kötü bir termal iletkendir.
- Bakırın ısınması için çelikten daha fazla indüksiyon enerjisi gerekir ve son derece iyi bir termal iletkendir.
- Pirinç bakıra oranla indüksiyon ile daha kolay ısıtılır, fakat bakır ile karşılaştırıldığında termal iletkenliği daha azdır.
- Bakır gümüş alaşımları, pirinç ve bakır parçaların indüksiyon kaynağı için popüler lehim malzemeleridir.
İndüksiyon ile kaynak birbirinden farklı metallerin kaynatılması için en avantajlı yöntemlerdendir. Farklı metallerin indüksiyon kaynağı uygulamalarına örnek vermek gerekirse; çelik ile bakır, çelik ile pirinç, pirinç ile bakır bu uygulamalardan sadece bazılarıdır. Bu metallerin indüksiyon kaynağında tüm olay zamanlama ve indüksiyon ısıtma gücünü doğru ayarlamaktır.
Farklı metaller indüksiyon kaynağı yapılırken başarılı bir lehim bağlantısı yakalamak için, iki metalin aynı anda lehim alma sıcaklığına ulaşması büyük önem taşır. İndüksiyon kaynak çözümleri üretirken aynı zamanda metallerin termal iletkenlikleri ve gereken ısıya ulaşma süreleri göz önünde bulundurulmalıdır.
İndüksiyon ısıtma pek çok farklı uygulamada kullanılan, çok yönlü bir teknolojidir. İndüksiyon ısıtma ile kaynak son derece geniş bir spektrumdaki metallerin lehimlenmesinde kullanılabilir ve kaynak işlemleri indüksiyonun en avantajlı olduğu işlemlerden biridir. Enerji tasarrufu, hızlı, kolay, temiz,güvenli ve kaliteli kaynak sonuçları sağlanabildiği için indüksiyon pek çok metalin kaynağında endüstri standardı olmuştur.
İNDÜKSİYON KAYNAĞI ÖRNEKLERİ:
- ÇELİK MALZEMELERİN İNDÜKSİYONLA KAYNAK İŞLEMİ
Çelik, yüksek elektrik direnci sayesinde indüksiyon ısıtma ile kolayca ısıtılır, fakat termal iletkenliği düşük olması sebebiyle kaynak işlemi aceleye getirilmemelidir. Çelik kaynağında, ısının kaynak eklemine güzelce yayılması ve dolgu malzemesinin akışkanlığının sağlanması gerekir.
Karbon çeliği kaynağında genellikle düşük maliyetli bakır bazlı alaşımlar, paslanmaz çelik kaynağında ise nikel bazlı alaşımlar kullanılır.
- ALUMİNYUM BORU-ÇUBUK-KARE ve LAMA MALZEMELERİN İNDÜKSİYON KAYNAĞI
Alüminyum kaynağı otomotiv sektöründe yaygın olarak kullanılır. Alüminyum kaynağı çok da kolay olmayan bir işlemdir. Bunun nedeni, doğru sıcaklığın bulunmasının büyük önem taşımasıdır. Alüminyumun ergime ve kaynak sıcaklıkları arasındaki fark 20-50°C gibi dar bir aralık olabilmektedir. İstenen sıcaklığı sağlamak ve bu ısıyı kontrol edebilmek için indüksiyon ısıtma bobini dizaynı büyük önem taşır.
Alüminyumun düşük ergime sıcaklığı nedeniyle indüksiyon kaynak işlemi sırasında indüksiyon bobininin manyetik ısıtma alanının parçaya doğru odaklanması gerekmektedir. Alüminyum parçanın kenarları aşırı ısınarak deforme olmadan ve erimeden, kaynatılacak parçaların kaynak ısısına aynı zamanda ulaşması gerekmektedir.
-Zaman ve sıcaklığın hassas kontrolü
-Hızlı ısı döngüsü ile talep üzerine enerji
-Tekrarlanabilir süreç, operatöre bağımlı değil
-Açık alev olmadan güvenli ısıtma
-Enerji tasarruflu ısıtma
FARKLI MALZEMELERİN İNDÜKSİYON KAYNAĞI:
Farklı malzemelerin kaynağı için indüksiyon ile ısıtma yapılırken, farklı sürelerde ısınan malzeme yüzeylerinde homojen ısıtma sağlanması için indüksiyon ısıtma bobin dizaynı farklı ısınma sürelerini göz önüne almalıdır. Bu durum özellikle manyetik ile manyetik olmayan malzemelerin kaynak işleminde geçerlidir.
- BAKIR ile ALUMİNYUM MALZEMELERİN İNDÜKSİYON KAYNAĞI
İndüksiyon ısıtma, sanayinin sorunlar yaşadığı bakır ve alüminyum kaynağında ideal çözümdür. Alüminyumun ergime sıcaklığı 650°C ve bakırın ergime sıcaklığı 1,080°C olduğundan ısıtmanın bu sıcaklıkları dikkate alarak hızlı ve kontrollü yapılması önemlidir.
- BAKIR ile ÇELİK İNDÜKSİYON KAYNAĞI:
Manyetik karbon çeliği ile manyetik olmayan bakır malzemelerin kaynağında, manyetik olan çelikte çok daha yoğun ısı oluşumu sağlanır. Ayrıca, bakırın elektrik direnci de karbon çeliğine oranla daha düşüktür. Bakır, iyi bir elektrik iletkeni olmasıyla beraber iyi bir termal iletken de olmasından dolayı, oluşan ısının bakır yüzeyde dağılımı çelikten daha hızlı olur. Bu nedenlerden dolayı, doğru yapılmamış bir indüksiyon ısıtma bobini, çeliği fazla ve bakırı az ısıtarak, kaynak işleminde sorunlara yol açabilir.
- ÇELİK ile TUNGSTEN KARBÜR (ELMAS) İNDÜKSİYON KAYNAĞI
Daire ve şerit testereleri uç karbür kaynağı için indüksiyon ile çelik ısıtılır ve tungsten karbür uçlarının kısa süre içerisinde gümüş kaynağı yapılır.
Diğer indüksiyon kaynağı uygulamaları örnekleri...
- Çelik ile Pirinç indüksiyon kaynağı
- Alaşımlı çelik ile tel indüksiyon kaynağı
- Bakır boru ve Pirinç armatür indüksiyon kaynağı
- Bakır boruların indüksiyon kaynağı
- Bakır tellerin indüksiyon kaynağı
- Çelik mili ile karpit kapağı indüksiyon kaynağı
- Eşanjör indüksiyon kaynağı
- Esnek paslanmaz metal hortumlar ile paslanmaz bağlantı parçalarının indüksiyon kaynağı
- Paslanmaz çelik-Bakır indüksiyon kaynağı
- Paslanmaz çelik - Karbon çeliği indüksiyon kaynağı
- Bakır-Tungsten karbür indüksiyon kaynağı
İNDÜKSİYON LEHİMLEME:
İndüksiyon ısıtma, lehimleme işleminde de kullanılır ve pek çok açıdan kaynak işlemine benzer bir işlemdir. Lehimleme 450°C'nin altında, kaynak(brazing) ise 450°C - 1150°C arasındaki sıcaklıklarda uygulanılır. İndüksiyon lehimleme işleminde de indüksiyon kaynak gibi aynı avantajlar sağlanır. Kısa ısıtma süreleri, yoğun bölgesel ısı oluşumu, minimal ısı kaybı, kontrol edilebilirlik ve temassız ısıtma.
DOLGU MALZEMESİ ve KAYNAK DEKAPANLARI:
Kaynak dolgu malzemesinin fonksiyonu kaynak yapılan yüzeyler arasında metalürjik bağ sağlamaktır. Farklı metallerin kaynağı için doğru ergime, akışkanlık ve bağı sağlayacak çok çeşitli alaşımlı kaynak dekapanları mevcuttur. Kaynak dekapanları genellikle bakır, gümüş, nikel, çinko ve alüminyum bazlı alaşımlardır.
İndüksiyon Kaynak Test Merkezi:
Kaynak işleminde zorluk çektiğiniz, istediğiniz kaliteyi sağlayamadığınız, uzun süre alan iş parçalarınızı test merkezimizi arayarak gönderiniz ve sonucu görünüz..
Satış Sonrası Servis:
İNDMakina, indüksiyon kaynak sistemleri satışı sonrasında; kurulum,eğitim, garanti, teknik servis, bobin onarımı, bobin tasarımı, bobin temini ve hata önleyici bakım hizmetleri vermektedir.